Sherry is al een tijdje op het achterplan geraakt, maar daar wil Wim Schuer van Very Sherry verandering in brengen. Het is niet alleen een uitstekend aperitief, je kunt sherry ook drinken in een cocktail of als degustief. En wat meer is, je kunt er ook uitstekend mee koken. Binnenkort komen er een aantal degustaties. Voor wie sherry niet zou kennen vertelt Wim wat het is.
Er bestaan tal van vooroordelen over sherry, de wijn uit de streek van Xeres de la Frontera in het zuiden van Andalusië. Ruben Luyten, gepassioneerd sherry-kenner en proever, zal ons begeleiden in onze ontdekkingstocht naar deze aparte versterkte wijnen en leert ons wat een dry sherry onderscheidt van een fino, wat amontillado en oloroso is en nog veel meer. Aan de hand van beeldmateriaal vertelt hij ons over het productieproces.
Gesprek met Wim Schuer van Very Sherry
Het is een versterkte wijn eigenlijk, de sherry, maar het is een fantastisch product zowel om als aperitief en ook als degustief, omdat je een heel breed gamma van sherry’s hebt en van smaken, terwijl veel mensen dat niet weten.
Wat zit er dan zo van schakeringen in?
Je zit natuurlijk met fino’s, Manzanilla’s dat dat zijn de echt drogere sherry’s, de Amontillado, maar je hebt ook zo de Oloroso’s dan gaan we al iets zoeter. Je hebt echt PX sherry’s, dat zijn echt zoete sherry’s, die zijn ook vrij donker van kleur maar het zijn prachtige producten, ook als degustief om te drinken.
Toch is sherry wat naar het achterplan verdwenen …
De meeste mensen die linken sherry aan de bomma die de sherry dronk met het kriekje in, dat was vroeger zo hét aperitief en daar wordt sherry nog heel vaak mee geassocieerd. België is nooit echt het grootste sherry-land geweest. We hebben Engeland, wat op een gegeven moment een zeer grote afzetmarkt had voor sherry. Nederland is gigantisch, het is het 2e grootste afzetgebied van sherry geweest in de wereld, omwille van het ‘Sherry-dieet’. Het ‘sherry-dieet’, wat op een gegeven moment aangekondigd werd door Koningin Juliana, dat zij dat volgde om af te vallen. In heel Nederland begonnen alle vrouwen dus sherry te drinken en vandaar heeft dat van Nederland het tweede grootste afzetgebied gemaakt. In België is het nooit echt een top-product geweest qua verkoop, maar het is wel een product waar ik nog altijd in geloof en ik denk dat er ook terug wel een markt voor kan zijn om dat terug op te krikken en een beetje sexy te maken in België.
En val je daar echt van af van die Sherry?
Eh ik denk het niet ….
Je wil sherry terug een beetje in de markt zetten. Dat ga je dan doen met degustaties of hoe pak je dat aan?
Wel wij hebben een webshop natuurlijk waar we de verkoop mee doen, maar we doen ook regelmatig degustaties dat is allerhande hè en dat zijn ook verschillende mensen dat zijn bepaalde gediplomeerde mensen hier in België zelfs die die degustaties geven rond sherry. We hebben ook al degustaties gehad met mensen vanuit Spanje van de (sherry-) bodega zelf die komen die degustaties geven. Soms is dat vrij ‘sec’ , soms is dat aangepast met allerhande foodpairings die dan met de sherry’s heel fijn gecombineerd worden op hoog niveau. Het zijn dus verschillende stijlen van degustaties die we geven.
Naast sherry verkoop je ook Spaanse en Portugese wijnen ….
Het verhaal een klein beetje begonnen in de volle coronatijd. Beroepshalve zit ik in de cultuursector en ik dacht ik ben een grote fan van sherry’s, Spaanse en Portugees wijnen. In het periode dat de lockdown begon, de eerste lockdown, dacht ik ‘in onze business zijn we hier toch nog een tijdje mee zoet’, dus ik heb van in plaats van mij aan de kant te zetten en een beetje triest te wezen, begonnen met een beetje van mijn interesses van de wijnen en de Sherry een stuk professioneel te maken en zo van webshop opgesteld en gemaakt en online gegaan en de verkoop gestart van Spaanse en Portugese wijnen en de sherry’s.
© Aantwaarpe.be 2023
bekijk ook de blog van LekkerAntwerpen.be