Iryna en Evgheni willen Antwerpen laten kennis maken met Oekraïnse gerechten

1054
Een tafel vol Oekraïense specialiteiten. foto © LekkerAntwerpen.be 2025

Vorig jaar openden Iryna en Evgheni een Oekraïens restaurant in Antwerpen: Vioryna. Hier willen ze de Antwerpenaar de keuken en de cultuur van Oekraïne leren kennen. Met beperkte middelen proberen ze toch de lekkerste authentieke gerechten te serveren.

Veel mensen kennen borsjtsj – de iconische rode bietensoep – als het symbool van de Oekraïense keuken. Bij Vioryna wordt deze stevige soep, waarin je je lepel bijna letterlijk rechtop kunt zetten, geserveerd met een portie lookbrood. Maar de Oekraïense culinaire tradities bieden zoveel meer.

Een andere favoriet op het menu zijn de dumplings, zoals varenyky en pelmeni. Deze gevulde deeghapjes, die doen denken aan ravioli, zijn verkrijgbaar met kip, varkensvlees of vegetarische vullingen. De ‘haring met een bontjas’ is een kleurrijke schotel met lagen zachte haring, rode biet, aardappelen, ui en een vleugje mayonaise. Elk gerecht op de menukaart wordt duidelijk beschreven, zodat gasten precies weten wat ze kunnen verwachten.

Haring in een bontjas met zachte haring, mayonaise, rode biet, aardappelen en ui. foto © LekkerAntwerpen.be 2025

Naast de vaste kaart met de klassiekers, zijn er suggesties. Bij ons bezoek was dat worst en een roulade van varkensvlees. Er zijn uiteraard ook vegetarische gerechten of varianten mogelijk. De middelen zijn allemaal wat beperkt, maar ze willen er echt het beste van maken. Aankopen doen ze zelf en dan worden de gerechten vers bereid in de kleine keuken. “We hopen van harte dat de Antwerpenaars onze gerechten lekker vinden en dat ze onze tradities en cultuur willen leren kennen” zeggen Iryna en Evgheni.

Het restaurant is redelijk klein, maar werd gezellig ingericht. Droom is wel naar een iets groter pand te verhuizen, waar ze de Oekraïense gastronomie helemaal tot haar recht te laten komen.

Restaurant Vioryna, Brusselstraat 3, 2018 Antwerpen, recht tegenover het nieuwe justitiepaleis. vioryna.be

Open alle dagen (behalve maandag) op en van 12 tot 22u.

Koolrolletjes met rijst en gehakt bij restaurant Vioryna.foto © LekkerAntwerpen.be 2025
Koolrolletjes met rijst en gehakt bij restaurant Vioryna. foto © LekkerAntwerpen.be 2025
De borsjtsj, een stevige rode bietensoep waar je je lepel bijna letterlijk kunt in rechtzetten.foto © LekkerAntwerpen.be 2025
De borsjtsj, een stevige rode bietensoep waar je je lepel bijna letterlijk kunt in rechtzetten. foto © LekkerAntwerpen.be 2025
Kleine pelmeni dumplingsfoto © LekkerAntwerpen.be 2025
Kleine pelmeni dumplings foto © LekkerAntwerpen.be 2025
Varenyky dumplings gevuld met kip of varkensvlees, maar kunnen ook vegetarisch zijn.foto © LekkerAntwerpen.be 2025
Varenyky dumplings gevuld met kip of varkensvlees, maar kunnen ook vegetarisch zijn. foto © LekkerAntwerpen.be 2025
Iryna Tomashevska en Evgheni Viora tonen fier de Oekraïense specialiteiten.foto © LekkerAntwerpen.be 2025
Iryna Tomashevska en Evgheni Viora tonen fier de Oekraïense specialiteiten. foto © LekkerAntwerpen.be 2025
Pannenkoekjes met blauwe bessen als dessert.foto © LekkerAntwerpen.be 2025
Pannenkoekjes met blauwe bessen als dessert. foto © LekkerAntwerpen.be 2025
Restaurant Vioryna recht tegenover het Vlinderpaleis op het Zuid.foto © LekkerAntwerpen.be 2025
Restaurant Vioryna recht tegenover het Vlinderpaleis op het Zuid. foto © LekkerAntwerpen.be 2025

Bekijk ook de andere culinaire reportages van LekkerAntwerpen.be

Falafel bij Beni: betaalbare gezonde lunch of snack

© www.LekkerAntwerpen.be 2025

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in