Vorig jaar openden Iryna en Evgheni een Oekraïens restaurant in Antwerpen: Vioryna. Hier willen ze de Antwerpenaar de keuken en de cultuur van Oekraïne leren kennen. Met beperkte middelen proberen ze toch de lekkerste authentieke gerechten te serveren.
Veel mensen kennen borsjtsj – de iconische rode bietensoep – als het symbool van de Oekraïense keuken. Bij Vioryna wordt deze stevige soep, waarin je je lepel bijna letterlijk rechtop kunt zetten, geserveerd met een portie lookbrood. Maar de Oekraïense culinaire tradities bieden zoveel meer.
Een andere favoriet op het menu zijn de dumplings, zoals varenyky en pelmeni. Deze gevulde deeghapjes, die doen denken aan ravioli, zijn verkrijgbaar met kip, varkensvlees of vegetarische vullingen. De ‘haring met een bontjas’ is een kleurrijke schotel met lagen zachte haring, rode biet, aardappelen, ui en een vleugje mayonaise. Elk gerecht op de menukaart wordt duidelijk beschreven, zodat gasten precies weten wat ze kunnen verwachten.

Naast de vaste kaart met de klassiekers, zijn er suggesties. Bij ons bezoek was dat worst en een roulade van varkensvlees. Er zijn uiteraard ook vegetarische gerechten of varianten mogelijk. De middelen zijn allemaal wat beperkt, maar ze willen er echt het beste van maken. Aankopen doen ze zelf en dan worden de gerechten vers bereid in de kleine keuken. “We hopen van harte dat de Antwerpenaars onze gerechten lekker vinden en dat ze onze tradities en cultuur willen leren kennen” zeggen Iryna en Evgheni.
Het restaurant is redelijk klein, maar werd gezellig ingericht. Droom is wel naar een iets groter pand te verhuizen, waar ze de Oekraïense gastronomie helemaal tot haar recht te laten komen.
Restaurant Vioryna, Brusselstraat 3, 2018 Antwerpen, recht tegenover het nieuwe justitiepaleis. vioryna.be
Open alle dagen (behalve maandag) op en van 12 tot 22u.







Bekijk ook de andere culinaire reportages van LekkerAntwerpen.be
© www.LekkerAntwerpen.be 2025