Lunsjes: Unieke restaurantbeleving aan betaalbare prijs

1962
Restaurant Lunsjes - vegetarische jiaozi en met gekonfijte eend.

Lunsjes in Antwerpen is een restaurant dat in vele opzichten bijzonder is. Het is een Chinees-Belgisch restaurant, waar elke 10 weken het menu en drankenkaart volledig verandert. Elk nieuw menu maakt een reis door een bepaalde Chinese keuken. De wijnen en thee’s worden aan die smaken aangepast.

Restaurant Lunsjes in de Kasteelpleinstraatfoto © LekkerAntwerpen.be 2024
Restaurant Lunsjes in de Kasteelpleinstraat foto © LekkerAntwerpen.be 2024

De corona-periode buiten beschouwing gelaten, bestaat Lunsjes nu drie jaar. De naam is afgeleid van Lùn Chī, een term die staat voor praten of discussiëren over eten. In het Noors staat lunsj voor lunch. Lunchen kan echter niet bij Lunsjes. De focus ligt volledig op het avondmaal en dat vergt ook de nodige voorbereiding. Patrick Cludts en zijn vrouw Likun Jiang zijn overdag met de voorbereiding bezig. Elk hapje dat op je bord verschijnt, is een eigen creatie en wordt vers bereid. Om de 10 weken verandert het menu. Je kunt alleen maar het ‘Lunsjes experience-menu’ kiezen, er is geen à la carte mogelijkheid. Als je om de 10 weken komt degusteren, maak je meteen ook een culinaire reis door verschillende streken van China.

Jiaozi (Chinese Dumplings) komen in elk menu terug. Dat menu verandert om de 10 weken.foto © LekkerAntwerpen.be 2024
Jiaozi (Chinese Dumplings) komen in elk menu terug. Dat menu verandert om de 10 weken. foto © LekkerAntwerpen.be 2024

Momenteel kan je proeven van de Zuid-Chinese / Taiwanese keuken. Het menu start met Jiaozi, vergelijkbaar met de in Antwerpen meer gekende dim sums. Die jiaozi zijn een vaste waarde op de kaart, maar krijgen steeds een andere vulling. Nu zijn ze gevuld met gekonfijte eend. Het vegetarische alternatief is met rode biet, tofu en zeewier. Voor elk  gerecht is er een volwaardig vegetarisch alternatief. Na de Siu Mai met Durocvarken – een bijzonder geslaagde combinatie – volgt de miso-zeebaars en Mongolian Hostein beef. De 5de gang is het nagerecht, iets wat ze in China eigenlijk niet kennen. “Maar hier in België verwachten de mensen toch een dessert in een menu” vertelt Patrick. Dat nagerecht heeft uiteraard ook een Oosterse insteek met de Chinese 5 kruiden mix. Voor het menu, 5 gangen, betaal je slechts 49 euro. Naar onze mening, spotgoedkoop in vergelijking met de kwaliteit die je voorgeschoteld krijgt.

Wijn- en theepairing

Restaurant Lunsjes heeft een degelijk wijnaanbod. Uniek is dat je elke fles kunt bestellen aan de aankoopprijs + 25 euro. Zo drink je een gereputeerde Barolo voor slechts 85 euro. Maar je kunt ook kiezen voor wijnpairing. Dan krijg je 4 aangepaste wijnen voor 32 euro (Bob-formule 21 euro). “Dat zijn stuk voor stuk uitgelezen wijnen, perfect passend bij het gerecht. Daarbij krijg ik ook hulp van mijn zoon, die sommelier is.” Maar je kunt ook voor een aangepast thee-arrangement kiezen (19 euro). “Heel geschikt om foodpairing mee te doen”. Patrick heeft zich daarop toegelegd en koopt thee aan in Duitsland. Die thee-pairing wordt ook steeds populairder.

theepairing wordt steeds populairder. Dat merken ze ook bij restaurant Lunsjes.

Nog een grote troef is dat er niet met shiften wordt gewerkt. “Mensen die hier komen eten, moeten in alle rust kunnen genieten. Ben je eens een kwartiertje te laat, dan moet je niet stressen om je maaltijd voor een bepaald uur te verorberen.”

In het huidige menu (tot eind december 2024) ligt de klemtoon op de pittige en zeer smaakvolle Sichuan keuken. (Lees het artikel in Citta Magazine van Gazet van Antwerpen van 19 oktober)

Restaurant Lunsjes, Kasteelpleinstraat 71, 2000 Antwerpen, lunsjes.be

Open van vrijdag tot en met dinsdag vanaf 18u. Reserveren wordt aanbevolen.

Sichuan Experience Menu - gang 1 : Huisgemaakte Jiaozi foto © LekkerAntwerpen.be 2024
Sichuan Experience Menu – gang 1 : Huisgemaakte Jiaozi foto © LekkerAntwerpen.be 2024
Sichuan Experience Menu - gang 1 : Tataki van Holstein rund foto © LekkerAntwerpen.be 2024
Sichuan Experience Menu – gang 1 : Tataki van Holstein rund foto © LekkerAntwerpen.be 2024
Sichuan Experience Menu - gang 1 : Sichuan Gambas met rode curry rijstfoto © LekkerAntwerpen.be 2024
Sichuan Experience Menu – gang 1 : Sichuan Gambas met rode curry rijst foto © LekkerAntwerpen.be 2024
Sichuan Experience Menu - gang 1 : Duroc buikspek uit de kempen met Noord-Chinese aardappelpuree foto © LekkerAntwerpen.be 2024
Sichuan Experience Menu – gang 1 : Duroc buikspek uit de kempen met Noord-Chinese aardappelpuree foto © LekkerAntwerpen.be 2024
Patrick Cludts en Likun Jiang zorgen voor een heerlijke en ontspannende avond bij Lunsjes.foto © LekkerAntwerpen.be 2024
Patrick Cludts en Likun Jiang zorgen voor een heerlijke en ontspannende avond bij Lunsjes. foto © LekkerAntwerpen.be 2024
Patrick zorgt voor perfect aangepaste wijnen bij de maaltijdfoto © LekkerAntwerpen.be 2024
Patrick zorgt voor perfect aangepaste wijnen bij de maaltijd foto © LekkerAntwerpen.be 2024
Siu Mai van Durocvarken. Een mooi voorbeeld van Chinees-Belgische fusionfoto © LekkerAntwerpen.be 2024
Siu Mai van Durocvarken. Een mooi voorbeeld van Chinees-Belgische fusion foto © LekkerAntwerpen.be 2024
Miso zeebaars met Citroenrisotto en gegrilde tomaten foto © LekkerAntwerpen.be 2024
Miso zeebaars met Citroenrisotto en gegrilde tomaten foto © LekkerAntwerpen.be 2024
Mongolian beef van Holstein met rijst en groene aspergesfoto © LekkerAntwerpen.be 2024
Mongolian beef van Holstein met rijst en groene asperges foto © LekkerAntwerpen.be 2024
Zoet geroosterde pruimen met 5 spices en gemberslagroom foto © LekkerAntwerpen.be 2024
Zoet geroosterde pruimen met 5 spices en gemberslagroom foto © LekkerAntwerpen.be 2024

 

Bekijk ook de andere culinaire reportages op LekkerAntwerpen.be

Swatow Valaar : eenvoudig zonder poes-pas en niet duur

© LekkerAntwerpen.be 2024

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in