Vandaag heeft Gault&Millau zijn 20ste gids uitgegeven en de chef van het jaar bekroond.
De titel van Chef van het Jaar 2023 gaat dit jaar naar Nick Bril van restaurant The Jane in Antwerpen. Zijn restaurant steeg samen met Zilte naar de top van de Belgische gastronomie met 18,5 op 20.
Hoogste nieuwkomer in Antwerpen is Misera op het Nieuw Zuid. Chef Nicolas Misera werd meteen bedacht met 15 punten.
Stijgers
Naast The Jane en Zilte stegen ook Fine Fleur naar 16, Bistrot du Nord naar 15,5, Atelier Maple, Jerom en Nathan naar 15.
Een overzicht van de hoogst genoteerde restaurants volgens Gault&Millau in Antwerpen
The Jane 18,5
Zilte 18,5
Hertog Jan by Botanic 18
Het Gebaar 17
’t Fornuis 17
Dôme 16,5
Fine Fleur 16
Kommifoo 16
Le Pristine 16
Bistrot du Nord 15,5
DIM Dining 15,5
Coctailbar en POP Casual Dining
Vermelden we ook nog de Cocktailbar van het jaar, dat is TAZU in de Vlaeykensgang en de award voor POP Casual Dining, die gaat naar Finch in Antwerpen.
De Gids Gault&Millau 2023 is vanaf deze week verkrijgbaar in boekhandels en online.
bekijk ook de vroegere reportages van LekkerAntwerpen.be
Bien Soigné (13 punten in Gault&Millau)
The Village (13 punten in Gault&Millau)
Hieronder de volledige perstekst over de Gault@Millau 2023
Gault&Millau geeft 20e gids uit en bekroont Chef van het Jaar 2023 en andere Laureaten
Brussel, 7 november 2022. Voor een publiek van meer dan vijftienhonderd restaurateurs, journalisten en partners stelde Gault&Millau de twintigste editie van de Belgische Gids voor. De anonieme inspecteurs van de gids bezochten een jaar lang de fijnste adressen van ons land, wat resulteerde in een gids met meer dan 1380 adressen, liefst 125 nieuwe adressen en 168 stijgers.
De Chef van het Jaar, de Jonge Chefs van het Jaar en de hoogste nieuwkomers
De titel van Chef van het Jaar 2023 gaat dit jaar naar Nick Bril van restaurant The Jane in Antwerpen. “Als gepassioneerde entertainer neemt Nick Bril zijn gasten graag op sleeptouw in een aparte belevingswereld. Als chef toont hij sedert lang zijn gave om te vernieuwen. Hij slaagt er daarbij in om telkens opnieuw uitzonderlijk niveau te halen. Nick Bril is daarom onze Chef van het Jaar 2023, in een jaar waarin hij met The Jane een quotering van 18,5 behaalt, waarmee hij zijn positie versterkt te midden van de absolute topchefs van het land.” aldus de redactie. “Dit is belevingsgastronomie van het allerhoogste niveau, en een eetervaring die we gerust tot de wereldtop mogen rekenen”, zo vult CEO Marc Declerck aan.
Tot Jonge Chefs van het Jaar worden dit jaar bekroond: Alexandre Ciriello (L’horizon – Chaumont- Gistoux) voor Wallonië, Davy Devlieghere (Restaurant Julien – Lievegem) voor Vlaanderen en Alexandru Sapco (La Bonne Chère – Brussel) voor het Brussels Gewest.
Er zijn dit jaar vier hoogste nieuwkomers ex-aequo in Vlaanderen: Willem Hiele in Oostende, Misera in Antwerpen, Atelier Gist in Geraardsbergen en Modest in Oudsbergen. Alle vier behaalden ze een score van 15/20. Voor Wallonië was de hoogste nieuwkomer La Grappe d’Or in Aarlen met een score van 15,5/20, en in Brussel was de hoogste nieuwkomer Ivresse met 14/20.
De top van de Belgische gastronomie groeit meer dan ooit en daarvan getuige zijn maar liefst drie restaurants met een nieuwe score van 18,5/20 en vier koksmutsen: Boury in Roeselare, The Jane in Antwerpen en Zilte in Antwerpen. Andere stijgers aan de top zijn Restaurant Ralf Berendsen (Lanaken) met 18/20; Cuchara (Lommel) en L’Eau vive (Arbre) met 17,5/20; Altermezzo (Tongeren), Castor (Beveren-Leie), De Kristalijn (Genk), Sir Kwinten (Lennik), Toma (Luik) en La Villa Lorraine by Yves Mattagne (Brussel) met 17/20; en Le Cor de Chasse (Wéris) met 16,5/20.