Restaurant Piétrain in de vroegere slachthuiswijk, mogen we toch één van de meest legendarische vleesrestaurants van’t stad noemen. De kaart is doorspekt met allerlei soorten steaks, waar de vleesliefhebber kan van dromen. Sinds de komst van Marc Winant als nieuwe eigenaar, is ook de bierkaart enorm uitgebreid.

Restaurant Piétrain bestaat al sinds 1957, maar was toen nog een café. In 1961 is het een restaurant geworden en sindsdien altijd een vleesrestaurant gebleven. “Het aanbod van vlees is wel enorm geëvolueerd” vertelt zaakvoerder Marc Winant. “Er is nog een uitgebreid aanbod van Belgisch vlees, maar er komt nu ook heerlijk vlees uit Zweden, Finland en Polen. Die koeien hebben geen stress en dat proef je.” Een kok van een ander restaurant die er zit te eten, bevestigt die stelling. “De Poolse entrecote is formidabel.”
Om te starten kan je kiezen uit een lange lijst waarop klassiekers prijken als kalfslever, beuling, braadworst en koningsballen, zeg maar stierenkloten. De hoofdgerechten worden door chef Olivier Claessens bereid in de Josper houtskooloven. “Maar dat kan enkel maar met vlees waar nog vet aan hangt, een filet pur mag je daar niet in steken.” Voor ieder is er wat wils, van een ‘gewone’ zesrib of tournedos tot een malse picanha of het kleine runderras Dexter, boordevol smaak. De visliefhebbers of vegetariërs hebben alternatieven, maar die zijn beperkt. Groepen vanaf 6 personen kunnen ook een ‘wandeling rood vlees’ maken. Dan krijgen ze 6 verschillende soorten vlees met sauzen en groenten. Zo kan iedereen van alles wat proeven.

Revival van de geuze
In restaurant Piétrain is er ook een gigantisch aanbod van bieren. Klemtoon ligt op de speciaalbieren en Geuze. “Momenteel heb ik er 20 verschillende. Er is een revival van de geuze, zeker voor de mensen tussen de 25 en de 35 jaar. En ook vrouwen drinken geuze tegenwoordig. Het is een ideaal aperitief, het maakt uw smaakpapillen wakker. Wij moeten absoluut af van onze Campari Orange die alles dicht slaagt.” Marc is ook al verschillende jaren ambassadeur van Orval. “Die kan je bij alles drinken.”
Ook het interieur is hetzelfde gebleven. Je hebt nog altijd het gevoel dat je in een café zit te eten.
Restaurant Piétrain is open van maandag tot en met vrijdag van 12 tot 14u30 en van 18 tot 22u. Zaterdag, zondag en feestdagen gesloten.
Lange Lobroekstraat 25, 2000 Antwerpen, piétrain.be




Bekijk ook andere culinaire reportages op www.LekkerAntwerpen.be
[…] Restaurant Piétrain: iconisch vleesrestaurant in de vroegere slachthuiswijk […]
[…] Restaurant Piétrain: iconisch vleesrestaurant in de vroegere slachthuiswijk […]