Café-brasserie Exter is al jarenlang een vaste waarde in Deurne. Vijf jaar geleden nam Nicky Coremans de zaak over, en sindsdien waait er een frisse wind door het etablissement. Op de menukaart verschenen enkele bijzondere nieuwigheden, waaronder Extergras en Beef Brisket.
Toen Nicky Coremans de Exter in 2019 overnam heeft hij meteen de menukaart onder handen genomen. “Er moest nog altijd een grote variatie zijn, maar beheersbaar blijven voor de keuken. Als je met verse producten wilt werken, moet je keuzes maken.” vertelt hij. Er is nog steeds een degelijk aanbod van vis- en vleesgerechten en daarnaast salades, pasta en wokgerechten.
Beef Brisket
Nieuw op de kaart is de beef Brisket, een langzaam gegaarde runderborst, een klassieker in de Amerikaanse barbecuecultuur. Dit stuk vlees, dat bekend staat om zijn intense smaak en boterzachte textuur, heeft wereldwijd veel liefhebbers. Toch is het in de Antwerpse horeca nog relatief onbekend. “Het vlees voor de Exter komt niet uit Amerika, maar van een boer uit Schriek.”

Nog een gerecht dat je in Antwerpen zelden op de kaart ziet, zijn de Extergras frietjes. De frietjes zijn hetzelfde als het gerecht steppegras, maar daar zit nog een speicale saus over en wordt meestal afgewerkt met een schijfje citroen en wat kaviaar.
Extergras wordt enkel op maandag geserveerd. “Op die dag is het minder druk” legt Nicky uit. “Voor dit gerecht heb je een grote friteuse nodig en op andere dagen is dat niet haalbaar.” De menukaart biedt vier gerechten met Extergras: steak, koninginnenhapje, stoofvlees en kipfilet. Wanneer deze worden geserveerd, zie je vooral een grote berg frietjes, waardoor je de steak of kip echt moet gaan zoeken. “Het is inderdaad een stevige portie,” lacht Nicky. In Antwerpen is Extergras een zeldzaamheid, maar in de Kempen komt het vaker voor. “Veel mensen rijden speciaal naar Geel of een andere plek in de Kempen om die dunne frietjes te eten,” merkt hij op.

Een andere troef van café-brasserie Exter is het grote terras. Binnenkort krijgt de zaak er zelfs een ‘broertje’ bij: ’t Paviljoen, gelegen in het tegenoverliggende Boekenbergpark. “Dat wordt een heel ander concept, met een focus op gezinnen met kinderen,” vertelt Nicky. Daarnaast zullen er in ’t Paviljoen ook evenementen worden georganiseerd, en de zaal kan afgehuurd worden voor feesten.
café – Brasserie Exter, Eksterlaar 3, 2100 deurne (Zuid) www.exter.be
Alle dagen open vanaf 10 uur, de keuken is geopend vanaf 12 uur.





Ontdek nog meer culinaire reportages op www.LekkerAntwerpen.be
Lees ook :